Merre tovább, konzervatív politika?
2021. szeptember 02. írta: Újbudai KDNP

Merre tovább, konzervatív politika?

2019 márciusában Németország egyik legjelentősebb kiadója, a C. H. Beck Verlag tette közzé Andreas Rödder Konservativ 21.0: Eine Agenda für Deutschland című könyvét, amely immár magyarul is olvasható. A kötetet 2021. június 27-én mutatták be Budapesten.andreas_roder_konyv_foto.jpg

Németországot tizenhat éve a kereszténydemokrata kancellár, Angela Merkel vezeti. Annak ellenére, hogy a Kereszténydemokrata Unió (CDU) „elvileg” egy konzervatív párt, a német kormányzati politika az utóbbi időben balra tolódott. Magyarországon sokan értetlenül figyelték ezt a folyamatot. Miért fogadtak be a németek ennyi menekültet? Miért tűnik úgy, hogy inkább a gendertémára fókuszálnak a családpolitika helyett? Természetesen a német választók körében is megmutatkozik az elégedetlenség, hiszen a párt támogatottsága az utóbbi években történelmi mélypontra zuhant.

Ha az ember azt látja, hogy rossz irányba mennek az ügyek, akkor egyre elkeseredettebben próbál megfelelő választ adni a helyzetre. Egyre inkább teret hódít a politikai beszédben egy baloldali, tekintélyelvű identitáspolitikai áramlat és egy ellenkezéssel feltöltött, jobboldali nacionalista irányvonal. Az ezek között elhelyezkedő polgári jobbközép pedig egyre gyengébb lesz Nyugat-Európában. Ezen a ponton „lép színre” a szerző, Andreas Rödder, a Mainzi Johannes Gutenberg Egyetem legújabb kori történelemre szakosodott professzora, a polgári konzervatív irány szószólója. A 21. századi konzervatív politikát bemutató művében Rödder azzal érvel, hogy bár egyesek elöregedettnek, porosnak tartják ezt az eszmerendszert, a konzervatívok olyan változásokokat akarnak, amelyek jók az embereknek, hiszen elfogadják az átalakulást és alakítani akarják azt. 

Rödder könyvét három részre oszthatjuk. A bevezetésben a szerző a jelenlegi németországi helyzettel ismerteti meg az olvasót: mi az, ami jól működik, és milyen változtatásokra van szükség. Ezt követően a konzervativizmus fogalmát veszi górcső alá, új élettel töltve meg a kifejezést. Azt fejtegeti, milyen konzervatív elméleten alapulhatna az a korszerű és modern polgári politika, amelyet követve a CDU újra valódi néppárttá válhatna.

A kötet harmadik részében tíz tételt fogalmaz meg, amelyekből kiindulva el lehetne indítani Németország polgári reformját.

A „barátságos méretű” és kifejezetten olvasmányos kötetet bátran ajánljuk a konzervatív politika jelene és jövője iránt érdeklődők számára: akár egy éjszaka alatt kiolvasható.

 Andreas Rödder: Konzervatív 21.0 – a polgári Németország programja

MCC Press, 2021.

196 oldal

Ára: 2.450 Ft

A bejegyzés trackback címe:

https://11kerdem.blog.hu/api/trackback/id/tr1216678066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása