Egyházüldözés a Gellért-hegyen
2021. szeptember 21. írta: Újbudai KDNP

Egyházüldözés a Gellért-hegyen

A Gellért-hegy egyik éke, sőt, tulajdonképpeni névadója a pálos rend Sziklatemploma. A fiatalabbak talán nem is gondolnák, hogy volt idő, amikor a templom bejáratát „gondos kezek” lebetonozták, a szerzetesek egy részét pedig kivégezték.sziklatemplom_foto.jpg

Újbuda egyik legismertebb része a Gellért-hegy. Középkori neve, a Pest-hegy (Mons Pestiensis) arra a barlangra utal, amelyben napjainkban a Sziklatemplom található. (A pest szó szláv nyelveken barlangot, üreget jelent.)

Egyes feltételezések szerint a középkorban egy Iván nevű remete élt ebben a barlangban. Később azonban lakatlanná vált.

A templom kialakításának ötlete 1924-ig nyúlik vissza. A munka a „Szent Gellérthegyi Sziklatemplom Bizottság“ vezetésével, jórészt önkéntesek bevonásával, felajánlásoknak köszönhetően folyt. A munkálatok során a barlang üregét robbantásokkal kialakított mesterséges barlangrésszel bővítették ki. Egyes vállalkozók építőanyagot ajánlottak fel, mások ingyen végezték el az adott munkát. Az oltár előtti vasrácsot például a diósgyőri keresztényszocialista munkások készítették. A munkálatokkal 1931 tavaszára készültek el.

A pálosok 1934-ben telepedtek meg az új, Dunára néző rendházukban. Ezzel a Sziklatemplom és a pálos rend lengyelországi központja, Częstochowa, a híres lengyel zarándokhely között erős kötelék jött létre, ami miatt a 2. világháború alatt a lengyel menekültek között is népszerű lett a sziklatemplom.

A világégés után berendezkedő kommunista diktatúra kíméletlen támadást intézett a szerzetesrendek, így a pálosok ellen is. A szerzeteseket 1951 húsvéthétfőjén, egyetlen éjszaka teherautókra rakták és elszállították. Egyeseket közülük ártatlanul kivégeztek, a többieket pedig koholt vádak alapján börtönbüntetésre ítéltek. A hegy tetején álló fakeresztet ledöntötték. A rombolásnak ezzel azonban még nem volt vége: a Sziklatemplomot is tönkretették, majd bejáratát biztos, ami biztos alapon egy jó másfél méter vastag befonfallal zárták el a hívek elől. Később a templom helyén egy karsztvíz-megfigyelő állomást (!) alakítottak ki.

A diktatúra bukása után, 1990-ben a pálosok végre visszakapták kolostorukat és 1992-ben sor került a betonfal lebontására is. Egy jókora darabját azonban a bejárat jobb oldalára helyezték el: örök időkre szóló mementóul a kommunista diktatúra négy évtizedére.

Napjainkban a Sziklatemplom újra a fővárosi hitélet fontos helyszíne.

 Források:

https://www.palosrend.hu/bemutatkozas/palos-helyek/budapest-sziklatemplom/284-sziklatemplom

https://pestbuda.hu/cikk/20210524_barlangbol_imahely_90_eves_a_sziklatemplom

 

Fotó forrása: Fortepan

A bejegyzés trackback címe:

https://11kerdem.blog.hu/api/trackback/id/tr3016696062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása