Újjászületik Újbuda (egyik) szégyenfoltja
2021. szeptember 02. írta: Újbudai KDNP

Újjászületik Újbuda (egyik) szégyenfoltja

A Citadella – ami turisták, kiránduló családok, futók népszerű célpontja lehetne – hosszú évek óta üresen áll. A pusztulófélben, siralmas állapotban lévő erőd a kormány döntése értelmében – közel kétszáz éves fennállása óta először – végre olyan hellyé válik, amire mindannyian büszkék lehetünk majd.citadella_foto.jpg

Kerületünk, sőt, a főváros egyik legismertebb építménye a Gellért-hegy tetején magasodó Citadella. Olasz eredetű elnevezése fellegvárat, várszerű magaslati erődítményt jelent. Megépítését nem más, mint az 1848-49-es szabadságharc leverését követő megtorlás véreskezű vezetője, Haynau rendelte el. A Habsburgok célja az volt, hogy innen, a magasból megfigyeljék és sakkban tartsák a magyarokat, akiket a Citadellából ágyúztak volna, ha azok ismét lázongani méltóztatnak. Nem csoda, hogy ez a hely a zsarnokság szimbóluma lett honfitársaink szemében. Építését egyébként sosem fejezték be, ráadásul az 1867-es kiegyezés után katonai jelentősége is megszűnt. A II. világháború idején azonban sikerrel alkalmazták légvédelmi bázisként.

A háború befejezését követően, a szovjet megszállás idején, 1947-ben itt avatták fel a főváros jelképének számító Szabadság-szobrot (eredeti nevén felszabadulási emlékmű, mely a „dicsőséges” Vörös Hadseregnek volt hivatott emléket állítani). A szobor előterében állt egy szovjet katonát ábrázoló szobor is, amelyet 1956-ban a forradalmárok ledöntöttek. Később ugyan visszaállították, de 1992-ben végül a Memento Parkba vitték.

A Kádár-korszakban étterem, szálloda üzemelt a Citadellában. Később szórakozóhelyet nyitottak benne. Az UNESCO-világörökség részét képező erőd 2014 óta elhagyatott.

A kormány döntése értelmében, kiemelt kormányzati beruházás keretében, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. megbízásából 2023-ra teljesen újjászületik ez a kiváló adottságú helyszín, mely páratlan panorámájával még jelen állapotában is sokak kedvelt célpontja. A felújítás egy sok évtizedes adósság törlesztése. A turisztikailag kiemelt helyen, az ország egyik legszebb panorámájú pontján a világörökségi helyszínhez jelenleg teljességgel méltatlan állapotok uralkodnak.

A beruházásnak köszönhetően a zöldfelület a másfélszeresére, 20 ezer négyzetméterre nő. Tó, kávézó és egy 35 méter magas magyar zászló is várja majd a látogatókat. Több helyen új átjárók nyílnak, így az erőd nyitottabb és természetközelibb lesz. Létrejönnek új kilátóteraszok is, ahonnan élvezni lehet majd a páratlan panorámát. Az ágyútoronyban pedig a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató látványos, vonzó és inspiráló állandó kiállítás fog nyílni a Szabadság Bástyája címmel.

Nemsokára tehát bátran felsétálhatunk a Citadellához a párunkkal, a gyermekeinkkel, a barátainkkal, ahol kulturált körülmények között, minőségi időt tudunk eltölteni.

 Források:

https://hirlevel.nemzetihauszmannprogram.hu/cikkek/citadella-leletek

https://hirlevel.nemzetihauszmannprogram.hu/cikkek/megujitjuk-a-citadellat

https://magyarepitok.hu/mi-epul/2021/04/igy-fog-kinezni-az-ujjaeledo-citadella-latvanytervek

 

Fotó forrása: Várkapitányság

A bejegyzés trackback címe:

https://11kerdem.blog.hu/api/trackback/id/tr4016678034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arcade Macho 2021.09.03. 09:05:58

48 utan csinaltak meg ezt az erodot es az agyukat a pesti polgarokra celoztak, szoval az nem ketszaz eves

pizo 2021.09.03. 11:59:38

Unesco-világörökség: nem gond, hogy nagymértékben átalakítják? Nekem különben nem tetszik az,, hogy a Szabadság-szobor mögötti részét megnyitják.

Zoli

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2021.09.03. 13:18:24

Éppen ideje volt már a felújításnak. Az meg különösen jó hír, hogy át is alakítják a mai kor igényei szerint (nem csak újrafestik felújítás címszóval) és sok új funkciót is kap a Citadella (és környéke). Kiváló fotós helyszín lesz ez (is).

Érdemes még hozzávenni a témához a végre megvalósulni látszó Gellért-hegyi Siklót is, amivel tényleg teljes lesz a projekt: index.hu/belfold/2021/08/26/gellerthegy-siklo-vilagorokseg-epites/

@pizo: Az Unescot nem kell komolyan venni, sokszor szándékosan gátolják a fejlesztéseket. Pl. a Budai Vár esetében is pampogtak, hogy nem helyes visszaépíteni az _eredeti_ állapotokat, mert változik a Duna felőli látképe. Ja persze, maradjanak a kommunisták által visszarontott kupola és a lakótelepi paneles ablakok, ne épüljön vissza semmi az elbontott díszlépcsőkból stb., mert akkor még szebb lesz Budapest...
Nekem meg éppen tetszik, hogy átjárhatóbb lesz az egyébként erődnek épült, azaz zárt épület. A fal megnyitásával is éppen ez volt a cél (meg látványnak sem lesz majd utolsó azon a lépcsőn lesétálni). ;)

gigabursch 2021.09.03. 17:02:06

@Fotósképző:
Teljesen egyetértek azzal, amit az UNESCO-ról mondtál
Sok esetben önellentmondásba fut bele.

KARÁCSOLY GELGELY 2021.09.03. 17:05:49

@horrorpornó bábszínház: Az omladozó, szétrohadt várépület lehet Unesco-örökség, de ronda. Ha kipofozzák, sétálhatóvá teszik, annak örülni kellene.

sóhegy049 2021.09.03. 21:22:11

Komolyan... Az egyik felem örül, hogy megújul és rendeződik a Citadella, de itt a vége, mert a másik felemet már a hányinger kerülgeti ettől az ömlengő agitproptól, ami ott megy. DE én vagyok a f.sz, hogy olvasok magyar "híreket". :-)))

sóhegy049 2021.09.03. 21:25:15

@Fotósképző: Most akkor eredetire, de építsenek hozzá?
Értem... :-)

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2021.09.03. 22:18:20

@sóhegy049: Igen, építsenek hozzá (azaz vissza) a maihoz, ugyanis az eredeti több (és szebb) volt. A kommunisták - mint legtöbbször – itt is inkább romboltak: A Vár nagyon sok, még felújítható és/vagy ép részét elbontották, vagy egyszerűen kisebb, egyszerűbbre építették vissza. Az előbbire példa a Habsburg lépcső, a most visszaállított Szent István terem, a Vár nagyon sok belső része, terme, az utóbbira a fő kupola, az említett díszes ablakok lakótelepire cserélése – meg még sok minden. Nézz utána, érdemes!

Arcade Macho 2021.09.04. 16:13:43

@Fotósképző: "Pl. a Budai Vár esetében is pampogtak, hogy nem helyes visszaépíteni az _eredeti_ állapotokat, mert változik a Duna felőli látképe."

bocs de mi is a budai var?
a Szechenyi konyvtar? mert annak nem nagyon volt erdeti arculata

Arcade Macho 2021.09.04. 16:14:57

@gigabursch: itt az UNESCO megtartani akar valamit, es vegletekig ragaszkodik hozza, velemenyem szernt jol teszi, kell az ordog ugyvedje az ilyen esetekben, igenis vizsgaljak ki rendesen

nemecsekerno_007 2021.09.04. 17:56:30

@horrorpornó bábszínház: Városképi jelentőségű téglarakás. Az kell a diplomás prolinak. Mikor gyógyultok ki ebből a skanzen szindrómából?!?!
A Füzéri várat is romokban akarták hagyni a ,,szakemberek,, aztán a polgármester azt mobdta, hogy a településnek turizmus és bevétel kell. Ezért normálisan megépítették.

bsand 2021.09.05. 10:59:03

Én eddig is örömmel mentem fel a Gellért hegyre, de ha tönkre buherálják a Citadellát, már nem biztos, hogy meg lesz az a hangulat. Lehet felújítani, meg modernesíteni, funkciókat adni, de szétbarmolni minek? Bástyát szétvágni, tavat(?) odarittyenteni. Az meg, hogy 20 ezer négyzetméter lesz ott a zöldterület, az olyan hihetetlennek tűnik, mert a terveket látva semmi zöldet nem lehet felfedezni.

Baltaarcú Apu 2021.09.05. 14:51:44

A Citadellaval kapcsolatban mar most tuti: Meszaros-ceg fogja epiteni negyszeres aron.

konrada 2021.09.06. 10:45:07

...mondjuk azt én sem értem, miért kell egy erőd bástyáját szétvágni - a kilátás fentről is pont ugyanolyan jó (ha nem jobb), mint egy lépcsősorról - és minek tavat rakni a hegytetőre, (Ki az a hülye, aki Budapesten a Gellért hegyre megy fel, ha vízpartra vágyik???), zöldterületet csinálni egy várból?
De az rendben van, hogy felújítják, ráfér, de a siklóval tutira lehet akkora forgalmat generálni pluszban, hogy ezen hülyeségek nélkül is lesz akkora forgalma, ami miatt érdemes rá költeni.

erol 2021.09.06. 13:23:10

Általában kinyílik a zsebemben a golyószóró ha egy régi épületet durván átalakítanak, de a Citadellát nem különösebben sajnálom. Nem szép (legfeljebb a neve), nem érdekes, nem szép emlékű , és kivételesen nem rossza terv.

horrorpornó bábszínház 2021.09.07. 00:54:25

@KARÁCSOLY GELGELY:
Te most kevered a várat a Citadellával?
Lehet, hogy Bivalybasznádról nem kéne beleugatni még egy narancskomcsi fasznak sem a budapesti dolgokba?

horrorpornó bábszínház 2021.09.07. 00:56:56

@nemecsekerno_007:
A füzéri vár csak egy rom volt már vagy 200 éve. Amit most csináltak vele, az történelemhamisítás, semmi egyéb. Ilyen alapon Jászkarajenő is építhetne várat, pont ugyanannyira lenne hiteles.
A Citadella meg most sem rom. Nem kéne az az agyatlan faszság, amit a narancskomcsi tolvaj gazdád, akinek derékig a seggében vagy, csinálni akar vele.

horrorpornó bábszínház 2021.09.14. 22:15:01

@nemecsekerno_007:
Az agyatlanságodból?
Persze, hogy nem, agy nem nő a te korodban, szóval bunkó maradsz, amilyen eddig voltál.
süti beállítások módosítása