Az Unió jövőjéről – lengyel szemmel
2021. július 07. írta: Újbudai KDNP

Az Unió jövőjéről – lengyel szemmel

Ezekben a napokban, amikor a Visegrádi Együttműködés megalapításának 30. évfordulóját ünnepeljük, és amikor lengyel barátainktól átvesszük a V4 soros elnöki tisztségét, különösen aktuális annak tanulmányozása, hogy mi a lengyel álláspont az európai együttműködésről, valamint az Európai Unió jövőjéről.europai_utopia_foto.jpg

Ehhez nyújt segítséget a magyar olvasó számára a fiatal generációhoz tartozó (1973-ban született) krakkói Krzysztof Szczerski „Az európai utópia. Az integráció válsága és a lengyel reformkezdeményezés” című munkája. A szerző egyszerre tudós és politikus: 2013 óta a krakkói Jagelló Egyetem docense, 1998-2001 között a lengyel Miniszterelnöki Hivatal munkatársa, 2011-2015 között a szejm (a kétkamarás lengyel parlament alsóháza) alelnöke, jelenleg Andrzej Duda lengyel elnök kabinetvezetője.

Manapság szinte mindenki kész tényként könyveli el, hogy az Európai Unió válságba került. Krzysztof Szczerski könyvében arról értekezik, hogy álláspontja szerint miként lehetne túljutni ezen a válságon. A szerző az EU válságának számos aspektusát feltárja: többek között azt mutatja be, hogy a gazdasági és monetáris unió a valóságban mégsem nyújt védelmet a globalizáció negatív következményeitől. Sőt, megdőlt az a tézis is, miszerint az uniós integráció előrehaladásával párhuzamosan csökken az állami szuverenitás, és ezzel egyidőben nő az egész Unió szuverenitása. Mára nyilvánvalóvá vált az is, hogy belül az Unió egyre hierarchikusabb lett, a politikai egyenlőtlenség pedig korábban soha nem látott méreteket öltött. Egyre inkább a félelem és a kényszer, nem pedig az önkéntes együttműködés és a közös előnyök közössége a mai Unió. A szerző figyelmeztet: a 24. órában vagyunk, ha meg akarjuk menteni az EU-t, most kell cselekednünk. Könyve hihetetlenül fontos hozzászólás az Unió jövőjéről folyó vitához. Nem csak a „betegségeket” írja le és tárja fel, hanem azt is felvázolja, hogy milyen irányú javító munkára lenne szükség.

„Európa természetesen megteheti, hogy nem hallgat Lengyelországra, természetesen figyelmen kívül hagyhatja a közép-európai térségből kapott recepteket, maradhat a téves politika régi kerékvágásában, amelyet a valóságtól elszakadt, a pozíciójukban önmagukat megerősítő brüsszeli eurokraták utópista elitje ural. Megteheti, csak nem éli túl.”

Nekünk, magyaroknak különösen érdemes megfontolni Krzysztof Szczerski szavait. Ne feledjük: történelmünk során számos alkalommal küzdöttünk közösen, vállt vállnak vetve lengyel barátainkkal a szabadságért, az igazságért, a keresztény Európáért – a jelek szerint a jövőben sem lesz másként.

 

Krzysztof Szczerski:

Az európai utópia

Az integráció válsága és a lengyel reformkezdeményezés

Rézbong Kiadó, 2018.

(A kötet a Felczak-könyvek sorozat keretében készült.)

Ár: 3.200 Ft

A bejegyzés trackback címe:

https://11kerdem.blog.hu/api/trackback/id/tr6016615118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evilwolf 2021.07.07. 19:51:55

"Az Európai Unió válságba került."
Azért abban a nagy válságban milliárdokkal szórta meg a magyar és a lengyel kormányt is, ami ellen nem volt kifogása egyik vezérnek sem. :-))
Arra is jut majd belőle, hogy az októberi békamentre ideutaztasson lengyel óbégatókat, éjjen viktor, éjjen viktor!
süti beállítások módosítása