Az újbudai világítótorony története
2021. szeptember 21. írta: Újbudai KDNP

Az újbudai világítótorony története

Régen volt egy világítótorony a XI. kerületben? Bármennyire is hihetetlen, de igen. Bár esténként világított, elsődleges funkciója szerint mégis hősi emlékmű volt. A 2. világháború végén megsemmisült, a kommunisták pedig hallani sem akartak az újjáépítéséről.haditengeresz_emlekmu_foto1_1.jpg

A második világháborúban Magyarország hadat üzent az USA-nak. A magyar nagykövet bement a washingtoni külügyminisztériumba, majd átadta a hadüzenetet. Ezután a következő beszélgetés zajlott le:
Amerikai külügyminiszter: - Mi az Önök államformája?
Magyar nagykövet: - Királyság.
- Ki a királyuk?
- Nincs királyunk, kormányzónk van.
- Ki a kormányzójuk?
- Vitéz Nagybányai Horthy Miklós tengernagy.
- Van Önöknek tengerük?
- Nincs.
- Értem. Van az USA-val szemben területi követelésük?
- Nincs.
- Van valamilyen országgal szemben területi követelésük?
- Igen, például Romániával szemben.
- Értem. A románokkal szemben is hadat viselnek?
- Nem, ők a szövetségeseink.

 Bár balliberális körökben felettébb népszerű a fenti vicc, de az már egyáltalán nem tréfadolog, hogy miért is váltunk király nélküli királysággá, és miért veszítettük el a tengeri kijáratunkat (és annyi minden mást is 1920-ban, Trianonban).

A Monarchia haditengerészetének mintegy ötödét tették ki a magyarok. A többi fegyvernemhez hasonlóan a haditengerészet kötelékében szolgáló honfitársaink közül is sokan haltak hősi halált szolgálatteljesítés közben. Az ő emlékük előtt adózva épült fel Budán, a Petőfi-híd (akkori nevén Horthy Miklós híd) budai hídfőjénél, a budai pillér északi oldalán a Császári és Királyi Haditengerészet Hősi Emlékműve. A 30 méteres alkotás az egykori magyar kikötőváros, Fiume (jelenlegi nevén Rijeka) világítótornyának kicsinyített mása volt. A talapzatot Horthy Miklós legendás cirkálója, a Novara hajóorra ihlette. A talapzatban emlékszobát alakítottak ki, benne számos haditengerészeti relikviával. Az impozáns emlékművet 1937. október 10-én avatták fel. Nem sokáig gyönyörködhettek benne a főváros polgárai: 1945 januárjában a németek a híddal együtt felrobbantották. A háború után hatalomra került kommunisták nemes egyszerűséggel beolvasztották a világítótorony maradványait. Magyarországon a szovjet megszállás évtizedeiben még beszélni sem volt szabad a világháborúk magyar katonáiról, hősként emlékezni róluk pedig egyenesen tilos volt.

Az áldatlan állapotnak 2016-ban vetett véget az Országgyűlés: június 10-ét a magyar haditengerészek és a hősi halált halt magyar haditengerészek emléknapjává nyilvánította.

 Források:

https://index.hu/tudomany/tortenelem/2017/04/20/budapesten_is_allt_vilagitotorony/

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/multunk/igy-pusztult-el-budapest-egyetlen-vilagitotornya/

 

Fotók forrása: Fortepan

A bejegyzés trackback címe:

https://11kerdem.blog.hu/api/trackback/id/tr3016696072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.09.22. 12:46:32

Remélem ismét állni fog.

¿Qué tapas hay? 2021.09.22. 23:34:32

Hm.
A második világháborúban a Bárdossy-féle (felhatalmazás nélküli) 1941. dec. 12-i hadüzenetet az Egyesült Államok nem fogadta el, hanem 1942. jan. 15-én maga üzent hadat Magyarországnak.
A haditengerészeten belüli 20%-os magyar nemzetiségi arányt én túlzottnak tartom. Az 1918. júliusi tiszti rangsorban a magyarok részaránya az 5%-ot sem éri el.
library.hungaricana.hu/en/view/RangUndEinteilungslisteMarine_1918-07-27/?pg=0&layout=s
süti beállítások módosítása