Akit halálba űzött a kommunista kultúrpolitika
2021. szeptember 02. írta: Újbudai KDNP

Akit halálba űzött a kommunista kultúrpolitika

Talán kevesen tudják, hogy megannyi színész, tudós, sportoló, politikus, egyházi személy mellett kiváló zenészek is éltek kerületünkben. Közéjük tartozott Bencsik Sándor, a zseniális gitáros-zeneszerző, akinek pályája a Kádár-rendszer aljas kultúrpolitikája miatt tört derékba.bencsik.jpg

Bencsik Sándor 1952. szeptember 15-én született Budapesten. A gitáros-zeneszerző 1967-től 1987-ig élt és alkotott Újbudán, a Lecke utcában. Hét évig gitározott a legendás magyar hard rock csapatban, a P. Mobilban – az ő közreműködésével született többek között a Honfoglalás rockszvit –, de zenélt a P. Boxban és a Beat­ricében is. Több emblematikus dal született a Bencsik Sándor – Schuster Lóránt szerzőpárostól: többek közt a Menj tovább, Tűzimádó, A vonat, vagy A király. A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat akkori „urai” azonban teljesen ellehetetlenítették a zenekart. Minden lehetséges eszközzel gátolták nagylemezük megjelenését. Bencsik Sándor volt a kommunisták szemében az üldözendő, a tiltandó, a renitens, akit le kellett járatni, akire a kádári titkosrendőrség besúgót állított. A mai tizenéves, huszonéves fiatalok talán el sem tudják képzelni, milyen lehetett az az időszak, amikor a pártállami diktatúra állandó ellenőrzés alatt próbálta tartani a zenei életet. A kommunista párt funkcionáriusai döntötték el, ki koncertezhet, kinek jelenhet meg lemeze.

A maximalista, befelé forduló gitárzseni ezt egy idő után képtelen volt feldolgozni. Külföldre távozott, majd egy ausztriai menekülttáborban halt meg azóta is tisztázatlan körülmények között, 1987. szeptember 23.

2017. szeptember 22-én, születésének 65., halálának 30. évfordulója alkalmából emléktáblát avatott egykori Lecke utcai otthonának falán Budapest Főváros Újbuda Önkormányzata és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága. Az emléktáblát dr. Molnár László, Újbuda kereszténydemokrata alpolgármestere és dr. Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese közösen leplezte le. Mint az elnökhelyettes fogalmazott: ezzel az emléktáblával nem csak Bencsik Sándor munkásságának, zenéjének állítanak emléket, hanem mindazoknak, akik a kommunista diktatúra alatt nem futhatták be pályájukat, az ellehetetlenítés következtében nem teljesedhettek ki.

 Források:

https://www.beol.hu/bulvar-celeb/hazai-bulvar-celeb/akit-a-halalba-uzott-a-szocializmus-2242038/

https://www.magyaridok.hu/kultura/emlektablat-allitottak-bencsik-sandor-gitarosnak-2250835/

https://www.rockbook.hu/hirek/same-old-story-emlektablat-avattak-bencsik-sandor-emlekere

https://hirado.hu/kultura-eletmod/cikk/2021/05/30/igy-valtozott-a-konnyuzene-a-kadar-kor-evtizedeiben/

 

Fotó: Nemzeti Emlékezet Bizottsága

A bejegyzés trackback címe:

https://11kerdem.blog.hu/api/trackback/id/tr2416678064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása