Fucsovics Márton nagy elődje: Asbóth József
2021. július 07. írta: Újbudai KDNP

Fucsovics Márton nagy elődje: Asbóth József

2021. július 5-én Fucsovics Márton bejutott a wimbledoni nyílt teniszbajnokság negyeddöntőjébe. A világ legrangosabb tenisztornáján ezzel minden idők második legjobb eredményét érte el a magyar játékosok közül férfi egyesben. Nála jobb teljesítményt egyedül Asbóth József tudott felmutatni, aki 1948-ban az elődöntőig menetelt és aki 1947-ben, első és (eddig) egyetlen magyar teniszezőként férfi egyesben Grand Slam-tornát nyert (a párizsi Roland Garros-t).asbothfoto.jpg

 Asbóth József 1917. szeptember 18-án született Szombathelyen. Pályafutását a Szombathelyi SE-ben kezdte. Ezt követően a Budai Torna Egyletben, majd a BEAC-ban játszott.

Az ifjú teniszjátékos Budapesten hivatalnokként dolgozott és munka mellett, 1939-ben megnyerte élete első magyar bajnokságát. Még ugyanezen évben a legendás Henri Cochet is felfigyelt a fiatal Asbóth kvalitásaira. A franciák kiválósága 1939-ben adott lehetőséget Asbóth számára a Davis Kupa szereplésre.  Asbóth az első körben Románia ellen mindkét egyes mérkőzését megnyerte, majd a második fordulóban Jugoszlávia következett, és Budapestet valósággal extázisba hozta a világranglista 5.helyezett Franjo Puncec elleni győzelmével.

  1. április 1. és szeptember 16. között 11 tornán vett részt, amelyből 9-et megnyert (Genoa, Taormina, Palermo, Budapest, Wiesbaden, Gödöllő, Budapest, Milanó és Merano). Felfelé ívelő pályafutását megtörte az ekkor már javában dúló II. világháború: 1941. júliusa és 1947 februárja között nem indulhatott nemzetközi tornákon. A hazai bajnokság nem jelentett túl nagy kihívást számára, hiszen egyesben 1939-1946 között, illetve párosban 1939-43 között zsinórban nyerni tudott.

1947-ben 12 versenyen vett részt, 3 hazai és 9 nemzetközi tornán, ezek közül 8 alkalommal döntőt játszott, melyből 5-ször (San Remo, Nizza, Párizs, Budapesten kétszer) tornagyőztes lett. Ezek közül a francia fővárosban aratott diadal a legkiemelkedőbb, hiszen a ’47-es Roland Garroson első és eddig egyetlen magyar teniszezőként férfi egyesben sikerült Grand Slam-tornán nyernie – mindezt úgy, hogy ekkor játszották a Roland Garros történetének legforróbb döntőjét, 42 Celsius-fokban!

Kiváló formáját sikerült átmentenie a következő szezonra is: 11 versenyen indult, 7-szer jutott döntőbe, 5-ször győzött. Egy évvel később pedig következett a wimbledoni elődöntő… amit sérülése miatt végül elbukott. Sportemberi nagyságát dicséri, hogy a vereség és a sérülése ellenére ellenfelét dicsérte és nem keresett kifogásokat.

Felfoghatatlan, hogy 1949 és 1953 között a magyar kommunista párt nem adott engedélyt számára a nemzetközi versenyekre való kiutazásra. A külföldi tornákon való részvétel helyett kormányutasításra Moszkvában kellett edzést tartania a szovjet játékosoknak…

Az 1956-os forradalmat követően a belga tenisz szövetség felkérését elfogadva az ottani ifjúsági szakág vezetője lett. Néhány évvel később vezetőedzőnek kérte fel a müncheni Iphitos teniszklub.

Fogadalmat tett, hogy hazájába addig nem tér vissza, amíg ott megszálló szovjet csapatok vannak. Sajnos nem érhette meg azok távozását: 1986. szeptember 11-én Ismaningben elhunyt…

2002-ben egykori lakóhelyén, újbudán, a Bartók Béla út 75. számú ház falán emléktáblát avattak fel tiszteletére. Az ominózus épület mindössze néhány lépésnyire található a XI. kerület egyik legszebb fekvésű tenisz centrumától, a Feneketlen-tó melletti Park Teniszklubtól. Nincsenek véletlenek…

 Forrás: http://asbothjozsef.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://11kerdem.blog.hu/api/trackback/id/tr6616615054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása