A Fekete Párduc nyomában
2021. szeptember 21. írta: Újbudai KDNP

A Fekete Párduc nyomában

Ha visszaemlékezünk a magyar labdarúgó válogatott utóbbi évtizedekben nyújtott teljesítményére, ami után jelenleg örvendetes felívelésnek lehetünk tanúi, szinte hihetetlennek tűnik, hogy volt olyan futballistánk is, akit négyszer jelöltek Aranylabdára (magát a díjat egyetlen magyar, Albert Flórián nyerte el). Az illető nem más, mint kerületünk egyik büszkesége, Grosics Gyula.grosics_foto.jpg

Grosics Gyula kivételes képességű kapus és tiszteletre méltó jellemű magyar hazafi volt, akit édesanyja eredetileg papi pályára szánt. Sikerekben bővelkedő sportpályafutását beárnyékolta, hogy a kommunista diktatúra rendszeresen vegzálta és megtiltotta számára, hogy kedvenc csapatában, a Fradiban játszhasson. Grosics Gyula Újbudán lakott, díszpolgárunk volt, napjainkban pedig iskola és szobor őrzi emlékét.

 Az Aranycsapat legendás kapusa 1926. február 4-én született Dorogon. Tizenhárom évesen a helyi csapatban kezdte sportpályafutását. Édesanyja papnak szánta, ezért kapusként az ő kedvéért öltötte magára híressé vált tiszta fekete szerelését, ami miatt később a szurkolóktól a Fekete Párduc becenevet kapta. 1947-ben a MATEOSZ (Magyar Teherfuvarozók országos szövetsége), majd a Teherfuvar SE csapatában folytatta pályafutását. Klubcsapata államosítása után bevonultatták, 1950-ben pedig a Budapest Honvédbe igazolt (pontosabban az elvtársak oda vezényelték).

Grosicsnak mindig kereszt lógott a nyakában, ráadásul nem volt hajlandó az elvárt összegben békekölcsönt jegyezni, ezért a Rákosi-rendszer hamar „kipécézte”. 1949-ben „disszidálási szándék” vádjával őrizetbe vette a rettegett ÁVH. Egy évre eltiltották a címeres mez viselésétől, de 1950 májusától már az Aranycsapat alapembere volt. 1947 és 1962 között 86 alkalommal őrizte a magyar válogatott kapuját. Az 1952-es helsinki olimpián nem találtak legyőzőre. Később három világbajnokságon (1954, 1958, 1962) is szerepelt. Természetesen ő védett az évszázad mérkőzésének nevezett 6:3-as londoni diadal alkalmával is. Az 1954-es, vesztes berni világbajnoki döntőn szintúgy. Az elbukott finálé után hazaárulással (!) vádolták. Kis híján börtönbe került. Később a Tatabánya kapusaként folytathatta pályafutását. 1964-ben visszavonult, mert a kommunista sportirányítás nem engedélyezte, hogy a Ferencvároshoz igazoljon.

A kommunista diktatúra bukása után a sors elégtételt szolgáltatott számára: 82. születésnapján, szabályosan, szimbolikus céllal leigazolta őt az FTC. 2008. március 25-én debütált a zöld-fehérek színeiben. Az angol Sheffield United elleni mérkőzésen egy hazaadás után, a nézők vastapsa között vonult le a pályáról.

Grosics Gyulát hat alkalommal hívták meg a világválogatottba, négyszer jelölték Aranylabdára. 1993-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét, 1994-ben a Halhatatlanok Klubjának lett tagja, 1995-ben MOB Olimpiai Érdemérmet és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Érdemérmét, 1996-ban a Magyar Örökség díját vehette át. 1998-ban megválasztották az évszázad legjobb magyar kapusának, 1999-ben pedig a világ valaha élt tíz legjobb kapusa közé választották. 2009-ben Prima Primissima Díjat kapott. 2011-ben a Nemzet Sportolója lett. 2014. június 13-án, nyolcvannyolc éves korában hunyt el Budapesten.

2008-ban a Bikszádi úton található Budai Sport Általános Iskola felvette a nevét, 2018-ban pedig egészalakos szobor őrzi emlékét a Bikás parkban.

 Források:

https://mult-kor.hu/edesanyja-papnak-szanta-innen-szarmazott-afekete-parduc-jellegzetes-szerelese-20200204

 

https://dlsz.hu/grosics-gyula-fekete-parduc-kapus-1926-2014

 

Fotó forrása: Blikk, Korponai Tamás

 

A bejegyzés trackback címe:

https://11kerdem.blog.hu/api/trackback/id/tr8216696054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása